Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2012

Υπόμνημα των Οικολόγων Πράσινων για την ανασυγκρότηση της Χίου μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά της 18της Αυγούστου 2012


Χίος, 26 Σεπτεμβρίου 2012
Προς τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κ. Γανιάρη,
Κοινοποίηση: Δήμος Χίου, ΕΜΧ, ΜΜΕ
Αξιότιμε κ. Γανιάρη,

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας και σε απάντηση της πρόκλησης για την κατάθεση των απόψεων μας για την ανασυγκρότηση της Χίου μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, ως Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε να σας θέσουμε τα παρακάτω. 
Τα ωραιότερα μέρη τις Χίου θα τα θυμόμαστε όπως ήταν πριν από την πρόσφατη καταστροφή, γιατί θα κάνουμε πολύ καιρό να τα ξαναδούμε ίδια. Αυτή η ζωή και ομορφιά του δάσους που έκανε τόσα πολλά χρόνια να δημιουργηθεί, καταστράφηκε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Τα μέτωπα που απλώθηκε η πυρκαγιά δεκάδες και ο αέρας που τα τροφοδοτούσε δυνατός. Αποδείχθηκε ότι η πρόληψη, οι προσπάθειες και η αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που διαθέτει η Χίος κατά των πυρκαγιών είναι λίγες και αναποτελεσματικές.
Το ζήτημα είναι να δούμε με ποιο τρόπο δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη και πως θα μπορέσουμε αφενός μεν να γιατρέψουμε τις πληγές που άφησε η φωτιά στο νησί μας αφετέρου δεν να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα σε μια επόμενη φυσική φωτιά που σε μεσογειακά οικοσυστήματα όπως το δικό μας είναι δεδομένη ότι θα ξαναπροκληθεί. Πολλοί φορείς έχουν καταθέσει προτάσεις και σε πολλές από αυτές συμφωνούμε και εμείς. Μέσα από το παρόν κείμενο δεν επιδιώκουμε να επαναλάβουμε προτάσεις και επιχειρήματα που έχουν ακουστεί από φορείς και υπηρεσίες αλλά επιχειρούμε να δώσουμε βάρος σε ζητήματα που δεν έχουν τονιστεί από άλλους ή δεν τους έχει δοθεί η βαρύτητα στη συζήτηση που έχει ανοίξει στη Χιώτικη κοινωνία για την αποκατάσταση από τις φωτιές. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από επαφές και συναντήσεις που είχαμε με ειδικούς επιστήμονες αλλά και εμπλεκομένους με τη φωτιά επιγραμματικά έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Α. Πολιτική προστασία
Είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωση και η σωστή στελέχωση του Τμήματος Πολίτικης Προστασίας από ένα φορέα σε επίπεδο νησιού, με μια οργανωτική επιτροπή που να έχει την εποπτεία την ευθύνη, και τη διαχείριση καταμερισμού αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Πρέπει να προχωρήσει η επιμόρφωση, τα σεμινάρια και   οι ασκήσεις ετοιμότητας για τη συνεργασία πυροσβεστικής, εθελοντών, στρατιωτικών τμημάτων, και όσων άλλοι εμπλέκονται για την πρόληψη, αντιμετώπιση,  καταστολή και αποκατάσταση ακραίων φυσικών φαινομένων, όχι μόνο των πυρκαγιών αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών που θα μπορούσαν να πλήξουν το νησί μας.
Καθώς φοβόμαστε ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να έχουμε πλημμύρες είναι απαραίτητο σπίτι – σπίτι, χωρίο – χωρίο να ενεργοποιηθούν και να προετοιμαστούν και οι πολίτες για ενδεχόμενες πλημμύρες και να τους γνωστοποιηθούν οι κίνδυνοι και ο τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου. Απαραίτητος είναι ο καθαρισμός, η αποκατάσταση όπου χρειάζεται, και η διάνοιξη και διασύνδεση όπου είναι εφικτό των αγροτικών δρόμων. Τέλος με ευθύνη του Δήμου πρέπει να αποκατασταθούν  οι κάμερες πυροπροστασίας που υπάρχουν και  να εφοδιαστούμε και με άλλες κάμερες ώστε να καλύπτουν μεγαλυτέρους χώρους στο νησί. Επίσης καθώς το 90% των καμένων δασικών εκτάσεων είναι δημοτικές είναι απαραίτητη η σύσταση από το Δήμο Χίου γραφείου «Δασικής πολιτικής και προστασίας» με την αντίστοιχη επάνδρωση του από επιστήμονα δασολόγο, γραφείο που θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων του Δήμου Χίου αλλά και την προστασία των δασικών εκτάσεων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος με την εφαρμογή αντιπυρικών έργων, διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων κλπ

Β. Μαστιχοκαλλιέργειες
Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της μαστίχας στην οικονομική ζωή της Χίου. Από την πυρκαγιά και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΧ καταστράφηκαν περίπου 200 χιλ μαστιχόδεντρα. Σε κάποια χωριά η καταστροφή υπερβαίνει το 75%. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε υπάρχει έντονο πρόβλημα διαβίωσης για οικογένειες μαστιχοπαραγωγών που για πολλά χρόνια δεν θα μπορούν να έχουνε εισόδημα από την περιουσία τους. Εκτός από τη διαδικασία αποζημίωσης τους και αποκατάστασης των καμένων δέντρων τους, είναι σημαντικό να καλυφθεί το έλλειμμα εισοδήματος για αυτούς τους ανθρώπους για τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στην περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που ζούμε. Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητο μέσω των αρχών της αλληλεγγύης να αναπτυχθεί ένα σχέδιο «προσφοράς» μαστιχόδεντρων που δεν τα εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους προς πληγέντες παραγωγούς. Υπάρχουν στο νησί μας πολλοί ιδιοκτήτες που δεν εκμεταλλεύονται τις περιουσίες τους και μπορεί με την ευθύνη της ΕΜΧ και τη βοήθεια των τοπικών συνεταιρισμών, να οργανωθεί ένα σχέδιο διάθεσης αυτών των μαστιχοχώραφων σε πληγέντες, καταβάλλοντας ένα τίμημα στους ιδιοκτήτες για την εκμετάλλευση τους. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε την αύξηση του εισοδήματος των πληγέντων, αλλά και των ιδιοκτητών των ακαλλιέργητων περιοχών αλλά και την προστασία της περιοχής από τα ακαλλιέργητα χωράφια που είναι επικίνδυνες εστίες σε κάθε νέα πυρκαγιά.

γ. Κτηνοτροφία

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2012

Ψηφοθηρική και αντιοικολογική η ρύθμιση για το κυνήγι στην Χίο



Σχολιάζοντας τη διατακτική ρύθμιση του Δασαρχείου για το κυνήγι στη Χίο, κατά την οποία επιτρέπει το κυνήγι κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο σε περιοχές (εκτός καμένων) ο Μιχάλης Μπάκας, γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βόρειου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Λυπούμαστε πραγματικά που οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέκυψαν στις πιέσεις και επέτρεψαν το κυνήγι στη Χίο κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει την παύση του κυνηγιού στη Χίο τουλάχιστον για ένα χρόνο έτσι ώστε να επιτευχθεί η επανάκαμψη της πανίδας μετά τις φωτιές. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προστασία των περιοχών που δεν έχουν καεί και πού αποτελούν καταφύγιο πανίδας παγιδευμένα πλέον σε νησίδες άκαυτων βιοτόπων. Δυστυχώς η κάτι τέτοιο δεν έγινε υπό το βάρος ψηφοθηρικών πιέσεων από το ισχυρό λόμπυ των κυνηγετικών οργανώσεων, γεγονός που έκανε τα (κατά τα άλλα λαλίστατα) άλλα πολιτικά κόμματα να σιωπήσουν απέναντι στο αίτημα των οικολογικών οργανώσεων.  Φαίνεται ότι στην πράξη η οικολογία χρησιμοποιείται από κάποιους μόνο προεκλογικά (με την γνωστή ρήση «είμαστε όλοι οικολόγοι») αλλά όταν πρέπει να πάρουν θέση σε οικολογικά ζητήματα που «σπάνε αυγά» σιωπούν για να μην χάσουν λίγους ψήφους..... Κρίμα...»

Μιχάλης Μπάκας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2012

Από αναβολή σε αναβολή ...κι εμείς ξυπόλυτοι στ' αγκάθια

Παρασκευή, 14 Σεπ. 2012, 18:22
Με αφορμή το Eurogroup, που έλαβε χώρα στην Κύπρο και την αναβολή της συζήτησης για την Ελλάδα στον επόμενο μήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:
«Ενώ όλα βρίσκονται στον αέρα, ο χρόνος πιέζει και οι αναβολές φαίνεται να μετατρέπονται σε δαμόκλεια σπάθη μπρος στα άδεια ταμεία, η κυβέρνηση δείχνει επαναπαυμένη και αρέσκεται στη ...σιωπή. Αισθητή είναι η αδυναμία της να αρθρώσει τον οποιονδήποτε αντίλογο πέρα από την αμφίβολη επιμήκυνση, με όρους που επίσης δεν γνωρίζουμε. 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι αυτό που άμεσα χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι ένα σχέδιο σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, που θα στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή, την προστιθέμενη αξία και την αναζωογόνηση της υπαίθρου και θα αποβάλλει καταστάσεις και αιτίες που μας οδήγησαν εδώ».

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 10, 2012

Η μηνυτήρια αναφορά των Οικολόγων Πράσινων προς την Εισαγγελία Χίου: Επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες



Πολιτικές Κινήσεις Χίος

Δευτέρα, 03 Σεπ. 2012, 11:12

Σας κοινοποιούμε τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Εισαγγελία Χίου για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την καταστρεπτική πυρκαγιά της Χίου.
Μεγάλη η ζημιά για το νησί μας, σε οικολογικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Όλοι όσοι ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κατάσβεση της φωτιάς ξέρουν ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στην προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου.
Επειδή φοβόμαστε ότι για μια ακόμη φορά η γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, για να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να μη θρηνήσουμε και πάλι ανάλογα φαινόμενα στο νησί, αλλά και για να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες σε όσους με την εγκληματική τους στάση ή αδιαφορία άφησαν το νησί μας ανυπεράσπιστο, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε τη μηνυτήρια αναφορά ζητώντας από την εισαγγελία να ελέγξει την ύπαρξη συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών από τους εμπλεκομένους και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του δικαίου.

Μηνυτήρια Αναφορά

Προς
Εισαγγελία Χίου
Χίος 31 Αυγούστου 2012

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες ,

Καταστροφικές είναι συνέπειες για το νησί μας από την πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου. Κάηκαν περίπου 150,000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, μαστιχόδεντρων και ελαιοκαλλιεργειών, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στην μελισσουργία καθώς και την κτηνοτροφία, προκαλώντας μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή για τον τόπο μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι χάθηκαν περίπου 25-30 τόνοι μαστίχης, περίπου 250,000 μαστιχόδεντρα με μεγάλο βάρος για την οικονομική ζωή του νησιού μας, για το τρέχον αλλά και τα επόμενα έτη. Ο χειμώνας για τις πληγείσες περιοχές προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος, με μεγάλο κίνδυνο διάβρωσης του ήδη προβληματικού εδάφους, πλημμυρών αλλά και ποιοτικής υποβάθμισης του πόσιμου νερού.
Είναι κοινό κτήμα όλων όσων ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη κατάσβεση της φωτιάς ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στην προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου. Ενδεικτικά σας επισημαίνουμε γεγονότα που έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας όπως παρακάτω:
Τη μη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής πυρανίχνευσης του Δήμου Χίου θέμα που οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν θέσει με ερώτημα τους στο Δήμο στις αρχές Ιουλίου
Τη μη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών
Τη μη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου
Τη μη λειτουργικότητα κρουνών πυρόσβεσης
Τις δεξαμενές ύδατος που είτε δεν είχαν νερό είτε ήταν κατεστραμμένες.

Πολλές από τις παραπάνω αδυναμίες θα είχαν αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν όσα είχαν αποφασιστεί  στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Περιφερειακού οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις 30/4/2012 και αφορούσε «Σχεδιασμό και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων αντιπυρικής περιόδου έτους 2012». Δυστυχώς από ότι φαίνεται πολλά από αυτά που είχαν προγραμματιστεί για την αντιπυρική προστασία του νησιού μας δεν έγιναν. Χαρακτηριστικές είναι
 και οι καταγγελίες για τα αίτια της καταστροφής από την Πανελλήνια ένωση δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Επειδή φοβόμαστε ότι για μια ακόμη φορά η γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και επειδή δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και πάλι τέτοια φαινόμενα στο νησί μας παρακαλούμε να ελέγξετε για την ύπαρξη συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών από τους εμπλεκομένους φορείς και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες. (κατάργηση της φράσης για την αποκατάσταση του δικαίου)
Επισυνάπτουμε τα σχετικά έντυπα και δημοσιεύματα εφημερίδων.
Στη διάθεση σας για κάθε άλλη βοήθεια,
Μετά τιμής
Μαρία Μπογή
Συντονίστρια ΠΚ Χίου των Οικολόγων Πράσινων

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2012

Πανευρωπαϊκή «πρωτιά» τον Ιούνιο: Η ανεργία “ακρωτηριάζει” κοινωνία και οικονομία

Πέμπτη, 06 Σεπ. 2012, 15:16
Για τα νέα -δραματικά- ποσοστά της ανεργίας, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:
"Ενός κακού μύρια έπονται. Πέρα από το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η ανεργία, εκρηκτικό είναι και το πρόβλημα με τις παρενέργειες της στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι μειωμένες κατά 35% εισροές έχουν, σε συνδυασμό με τις απώλειες τους από το PSI, φέρει στο κόκκινο τη δημόσια ασφάλιση. Με τη συνεχιζόμενη πολιτική τείνουμε να γίνουμε μια χώρα ανήμπορη, με μια κοινωνία ακρωτηριασμένη και μια οικονομία ανυπόληπτη και καχεκτική". 
Πιο αναλυτικά:
Για άλλον ένα μήνα, η ανοδική τάση της ανεργίας συνεχίστηκε. Τον Ιούνιο, οι επίσημοι άνεργοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 1,2 εκατομμύρια και το ποσοστό τους έφθασε στο 24,4%, ποσοστό πλέον υψηλότερο της Ισπανίας τον αντίστοιχο μήνα, που για πολλά χρόνια διατηρούσε τα σκήπτρα στον τομέα. Συγκριτικά με το 2008, την απαρχή της διεθνούς κρίσης, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 800.000 περίπου, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 780.000 και ο αποκαλούμενος "μη ενεργός οικονομικά πληθυσμός" ενισχύθηκε εξ αιτίας των στρεβλώσεων της Ελληνικής Οικονομίας κατά 20.000 άτομα. Από την εποχή του μνημονίου, οι αντίστοιχοι αριθμοί κατά κατηγορία είναι 640.000 λιγότεροι απασχολούμενοι, 600.000 περισσότεροι άνεργοι, ενώ ελάχιστη ήταν η μείωση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν σταθερά. «Πρωτοπόρες» στον τομέα είναι οι γυναίκες, ενώ επικίνδυνα αυξάνεται και η κατηγορία των πάνω από 45 ετών, σημαντικό μέρος των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Χωρικά, ελαφρά περισσότερο πλήττονται περιοχές ημιορεινές -ορεινές, που είναι ταυτόχρονα απογυμνωμένες από πληθυσμό και δραστηριότητες, ενώ άλμα καταγράφηκε στα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα, με δεδομένη την εποχικότητα στην απασχόληση, σε καλοκαιρινό μήνα. Οι δείκτες της καταγραφόμενης ανεργίας θα πρέπει να εξεταστούν και με το σύνολο των ετήσιων εργατοωρών (Ε.Μ.Ε), αφού τα στοιχεία των νέων συμβάσεων εργασίας δείχνουν ότι η ζήτηση αναφέρεται στο συντριπτικό μέρος της σε θέσεις μερικής απασχόλησης και μειωμένων αμοιβών.